SMAK TATARA 2022 POWIATU POZNAŃSKIEGO
INSTYTUT SKRZYNKI - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego zorganizował konkurs na Smak Tatara 2022 pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego. Swoje uczestnictwo zadeklarowało 16 obiektów gastronomicznych z powiatu poznańskiego wystawiając pod ocenę Kapituły ponad 30 „tatarowych wariacji”. Gopodarzem konkursu była Restauracja Stara Osada w Wiórku, w pomieszczeniach której najlepsi kucharze puszczali wodze swoich kulinarnych fantazji z tatarem w roli głownej. A tatary były naprawdę różne, wyśmienite, wyjątkowe i swoim smakiem powodujące niemal „trzęsienia ziemi” na podniebieniach kosztujących ich smaku gości. Filmowa relacja ze szczegółami z wydarzenia już wkrótce na antenie Telewizji STK.
Konkurs realizowany jest w ramach akcji “Potrawa/-produkt miesiąca” organizowanej przez Instytut Skrzynki, gdzie w styczniu króluje wspomniany tatar, charakterystyczny dla polskiej kuchni karnawałowej. My chcemy poznać jak przygotowuje się dziś tatara w powiecie poznańskim i Wielkopolsce.
Konkurs odbywa się przy współpracy Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Akcja ma na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy o nazwie „tatar” oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Do konkursu zgodnie z Regulaminem można było zgłaszać tatary w kilku kategoriach:
-
Tatar tradycyjny z mięsa wołowego
-
Tatar rybny
-
Tatar wegański
-
Inne - tatary z innych rodzajów mięsa oraz warianty mieszane
W skład Kapituły weszli:
- Marek Gąsiorowski – Przewodniczący, Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska
- Dawid Łagowski – Szef kuchni
- Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
- Jacek Marcinkowski - Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy w Poznaniu
- Jakub Pindych - Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
- Przemysław Tecław – Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysły Rolno-Spożywczego w Szreniawie
- Bartek Muzalewski – restauracja Stara Osada
Komisja oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki.
Po degustacji wszystkich zgłoszonych potraw Kapituła postanowiła:
W kategorii Tatarów wegańskich najwyższą ocenę i Wyróżnienie otrzymuje restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatar z arbuza i pomidora – jest to voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa
W kategorii Tatarów rybnych najwyższą ocenę i Wyróżnienie otrzymuje restauracja Lumiere Hotelu Edison
za tatara z łososia – jest to voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa
Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Tatara” przyznano następującym potrawom:
-
Restauracja Eatalia Kamionki za tatara rybnego
-
Restauracja Adamo z Mosiny za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego
-
Restauracja Lumiere z Baranowa za tatar tradycyjny z mięsa wołowego
-
Restauracja Smaczki Maszki za tatara z grasicy
-
Restauracja Dozo Suhi Bar ze Swarzędza za tatara w łososia
-
Black Angus z Zalasewa za tatara wegańskiego
-
Restauracja Puszczyk z Puszczykowa za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego.
W kategorii tatarów mięsnych czyli tradycyjnych wołowych i innych
III miejsce – voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa.
Otrzymuje Szarlotta z Poznania za tatar wołowy z dodatkiem lasu
II miejsce – voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa
Otrzymuje restauracja Lumiere z Hotelu Edison w Baranowie za tatar tradycyjny z mięsa wołowego
I miejsce – voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa
Otrzymuje restauracja Smaczki Maszki w Baranowie za dwie potrawy ex aequo za tatar z grasicy oraz tatar z polędwicy jelenia.
Laureaci 1, 2 i 3 miejsca otrzymują także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.
Ponadto Kapituła przyznała dwa wyróżnienia pozaregulaminowe, które otrzymują:
Restauracja Dozo Sushi Bar ze Swarzędza za tatar rybny i
Restauracja L33 z Poznania za Tatar tradycyjny z mięsa wołowego.